Selasa, 15 Mac 2011

kata ahmad nisfu, "adoih bala' dah datang!"

setiap hujung minggu, perumahan kitorang dalam keadaan berjaga-jaga. dah ada bebrapa kes kecurian, pecah rumah dan keta berlaku seblom ni. dapat plak info beberapa otai yang baru je dimerdekakan dah balik kat kampung berdekatan. lagi la penduduk ambil tindakan awal untuk mewujudkan kumpulan ronda memalam.

kitorang bahagikan kepada beberapa kumpulan dan sentri bermula dari kul 2 pagi sampai menjelang subuh. huh! bila dah berkumpul camni memang macam-macam aktiviti bule buat. sebab tu bebudak dilarang kluo malam. kami yang dah tak patut nak berembun ni pon kekadang macam lupa juga kat rumah bila dah melepak. yang syok, bila dah ramai cenggini, nak ilangkan ngantuk dan rindu kat bantal peluk, macam-macam la crita kluo. semuanya sekadar mengalihkan fokus dan bertujuan membangkitkan semangat keberanian menentang perasaan nak balik rumah tu. heh! crita peberet yang tak pnah lekang bila waktu malam ialah crita mistik dan pengalaman jumpa hantu. ramai juga nak menyumbang crita karut tu. tak terkecuali aku. meh aku kongsikan camana cerita hantu yang aku alami masa zaman blajo kat universiti dulu.

ukm memang dah besa orang kabo crita jin dipindahkan dengan bas. dengonya, deme tu dihantar ke ulu yam. ntah le, aku pon tak pasti. cuma satu ketika masa aku tengah studi sensorang dalam bilik, tetiba aku dengo ada menatang berlari atas siling. macam kucing dok berambat ke hulu ke hilir. siang hari tuuu. lama-lama cuak juga. last aku panggil member seblah. man, budak klate. kami alihkan meja yang kebetulan dalam bilik aku tu ada ruang nak bukak siling. aku pegang meja, dia pon panjat dan tolak le siling tu nak negok menda alah tu. tetiba dia menjerit sambil terjun gopoh-gapah. muka sikit punya pucat. dia kabo, "weyy, kawe ghaso ada menate tuju (terkam) ko kawe, deghah (kuat) la angin dio... tak brani kawe la"

dia pon terus bla... tinggal la aku. aku takan nak bla juga, ni bilik aku. argh! sudah! asal baca buku je dengar menda tu. menatang tu buat lawak baru pulak dahhh! lepas dia tau siling tu bole dibuka, menatang tu mula gatal tangan nak bukak. puas dia cungkil dari atas tapi tak juga terbuka.iskh! korang bley bayang tak? siling tu terangkat-angkat bila diumpil. tak bley jadik nih. aku pon berlagak buat-buat brani, aku sound la, "kalu brani turun la!" cewah, pada hal aku dah standby kat pintu. kalu dia jatuh kang, aku ca alif but laaaa.

video

psst: aku pon tak hengat bila menda tu mula boring dan brenti mengacau aku. cuma bila menatang tu dah pindah kat asrama pompuan dan stat ngacau dorang, baru le aku crita pengalaman tu kat awek yang dok asrama tu. bukannya apaaa, macam a.r. tompel kata, "jaaangan takut! kalo ko takut akuu pon takuttt!"

45 orang adijauhari:

si para para berkata...

hahaha seram kelako ni...

kordi berkata...

hahahahakkk!!kelakor je!

munna berkata...

seram ada.. kelakar pun ada... tapi berani betul sound benda tu ye...

cik sakdi berkata...

benda kelaka.. sound kalau berani turun la,, tapi tgn dah stanby kat tombol pintu nak cabut lari. wahahah
p/s takot nak play video tu la

light 0F happiness berkata...

salam

ni cite komedi+kelakar ni.. a'ah, berani sound..tapi betul juga,Allah kan ada, watpe nak takut

Werdah berkata...

Assalamu'alaikum cemomoi

pernah gak terkena masa di hostel KIM PJ lama dah.. bayang-bayang je tapi semua kelamkabut lari tak cukup kaki kata orang...

NICK IRFAN berkata...

eh! dalam video ni btol ke hantu tu melintas?

zulkbo berkata...

salam..
tempat dia main ke
lalu tu..pasangkan cd
surah al-Baqarah je setiap
masa..lari lah mende tu..
insyaallah..kalau mampu
baca sendiri..
:D

akuanakpahang berkata...

Kaco gitu hehehe kelakor laa pulak.

CekWa berkata...

dah la tengah malam, ada pulok citer antu gini...adehhh kena tdo awal malam ni, risau pulak teringat ke siling umoh koi ni!

diana berkata...

banyak tau cerita seram cer join segmen kat www.jejakaterhangat.com/
mana la tau kot2 menang..dapat traffic banyak...
hehheeh

Yastro berkata...

Hehehe...mase sekolah kat al falah bt talam dulu...kerap gak awek2 tu dikaco atuk nenek...hehehe

Nurul Aziz berkata...

dah pukul2am dan saya kat ukm sekarang T_T

hacimun berkata...

hahaha cemomoiiiiiiiiiiii!!!!

Jejaka Desa berkata...

Rodong yang lari tu tak kabo ke mende dia nampok....

Nisa' Pasir Gudang berkata...

kat asrama je mesti ada ek...kite pun benda tu suka bace buku...macam scan reading...cepat betul dia selak2 mukasurat...
hmmmm..sabau je la

ajumohit berkata...

hehhehe mmg biasa dgr citer mcm tu... watpe nk takut dia pon makhluk allah juga...tp klu tjumpe cuak jugee

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

Nasib baik seram lawak di siang hari; Kalau tak mau tegak jugak bulu roma ni..

Abu Aiman berkata...

huhu... serem jugak yer...

Sham berkata...

gentle cakap,koi tak takut benda2 tu...tapi serammm jer...hee

Hisyam berkata...

Video ni lagi bagus dari video uncle seekers yang memang tak derk hantu tu.

So Shy Lady berkata...

hihihiiiiiiiiiiiiiii
uncle seekers mesti bminat nih!
;)

bagusnye ada kump mronda...slamat skit!

Cikgu Jang .. berkata...

aok boleh tulih cerpen nih rodong...

mida midot berkata...

macam macam . hee hari tue gy kelate pun citee niy jugak keluor .heheheh

Amri Abd Rani berkata...

lawak gak yeaa....

Lana~Bulu berkata...

sah itulah jin betina...
pasai tu dia malu nak turun...hee

nuriz berkata...

dulu masa belaja dulu ada le cite hantu tapi time nak final exam org byk sgt cite psl hantu time lain takda pun...

Nafisa81 berkata...

waaa...nape aok tak pangge unkel seekers?

sahromnasrudin berkata...

ini citer komedi seram ke heheheee

mrs Gee :) berkata...

hehehe.. kalau cheq mampus xduk dh sensorg kat bilik tuh.. brani tul sound2..

eh, pandai pulak dia kecek kelate..

Kakzakie berkata...

Gelihati kakak baca N3 ini. Walau takut nak tunjuk berani. Tapi memang kalau asrama biasanya ada aja hal-hal cam gini kan....

Cik Moon berkata...

teringat plak masa zmn blajar dulu..penah gak kena ganggu.. suka ganggu org time duk study..huhu

Nerzhul berkata...

pasal aok berani suh dia turun te dia boring nak kaco dah..hahaa.

Aanas berkata...

salam tuan,

aiya talking about menda mundar mandir atas siling nih, skarang tengah galaks terjadik kat bilik bawah umah koi.. bilik koi solat.. hari2 siang malam.. kadang tu rimas, nak jer koi amik penyapu hentak2 siling tu halow menatang tuh.. ada sekali mak mentua koi datang, dengor jugak menatang tu dok buat bising, mak mentua koi kata biawak.. entahler, tapi bila diamat2 bunyinya macam menatang beso berlari2.. tapi setiap kali dia buat bising, bulu tengkok koi tak tegak pun, so agaknya bukan antu ler kot kan.. agaknya bunyik musang nak tangkap biawak kot.. lantakler..jangan sampai roboh siling bilik koi sudah.. kot lah tetiba nak berjemaah solat ngan koi ker, kwang3X...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

hee hee nice

ulu yam... macam macam ada

Nida berkata...

Seram juga ni.... tapi nasib baik dialog tu dalam bahasa Kelantan.. jadi kuranglah sikit memahami..hehe (alasan je tu)

dyea irdina berkata...

ramainya jin naik bas..masa sy lajar kat jengka pun citer camtu gak pas tu keja kat menara telekom pun citer antu kn angkut ngan bas gak..untung dorng ek pree2 naik bas

melatidaisy berkata...

crita2 camni makin byk kt hostel sy skrg..tambah2 musim2 nk dekat exam ni..huhu..tp alhamdulillah x penah kena n na'udzubillahi min dzalik.. apa2pun tawakkal pada Dia :)

kiwi berkata...

hehe..mse kt hostel dlu selalu je dgr cter hntu..tp stakat ni kt utm mngalami sdiri kne kco..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

salam
teringat kepala botak ahamad nisfu dan hidungnya... kat ukm tu bukan saja ada jin malah ada yang perangai serupa jin

LIPISLADY berkata...

Salam,
kat memana pun iblis ni tetap nak mengacau manusia..

Woofer Storm berkata...

seram sejuk tgk video tu...sempoi punya hantu..heheee

follow sni^^

ckLah berkata...

Depa suka ngaco budak-budak asrama kan...:D

Cempaka R.Minta berkata...

hii cempaka datang

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

si para para: kena anggap gitu bila jumpa antu

kordi: koi pon sengih panjang juga

munna berkata: ingat pesan a.r. tompel tu...

cik sakdi: bukak je tapi tutup mata tengan tangan tengok ikut celah jari

light 0F happiness: sesekali kena uji juga tahap keberanian kita tu

kak Werdah: heee tentu seronok juga bila dikenang time tu...

NICK IRFAN: antu tak betul la tu melintas, kalu antu betul dorang dah malas nak nyakat manusia takde pekdah langsung

zulkbo: ha'ah, baca sendiri lagi baik dapat juga keberkatan idop dan rumah tu pon sokmo bersinar

akuanakpahang: koi pon tak tahan nengoknya

CekWa: yang penting deme tak robohkan.. takut overload pulok

diana: takpe la dorang join.. kalu banyak ngat kang deme kata crita karut yang ditokok tambah hingga jadik marut

Yastro: situ lagi banyak hesteria ter

Nurul Aziz: jangan takut... ukm banyak orang yang jadik antu la ni

hacimun: bergumbiralah dengan crita muhung tu...

Jejaka Desa: dapat angin je.. jangan dikentut menda alah tu dah le

Nisa' Pasir Gudang: dia nak blajo juga tapi takde orang nak ngajo gamaknya

ajumohit: jumpa jangan lari, angkat kaki jeee

azrina: cuak juga bila malam menjelma

Abu Aiman: heh... siang tu... jangan takuttt

Sham: koi tak takut juga ketnya dia lagi berani kat koi ni

Hisyam: ntahnya, koi pon maleh nak layan deme ter

So Shy Lady: lagi eelok kalu uncle seekers tu tolong meronda taman kitorang

Cikgu Jang: ngeh3x bio le teman-teman kat sini je yang baca ter

mida midot: kompom crita camni dapat sambutan...

Amri Abd Rani: bio idop epi walopon takut antu

Lana~Bulu: ye la gamaknya, ngintai di balik siling je

nuriz: member saja dengki tak bagi studi lelebih le tu

Nafisa81: koi tak ngam dengan dia.. heee

sahromnasrudin: crita seram yang amat menakutkan sehingga ketawa (macam orang nagis dalam tawa) sambil menahan kencing sebab takut nak ke bilik air

mrs Gee: sebab antu tu bukan antu klate.. kalu dok dia jadik saing pulok

Kakzakie: pelik bin ajaib. asal asrama atau bangunan je mesti ada crita antu

Cik Moon: dia ksian tengok takde sapa nemankan

Nerzhul: koi maleh dah nak layan dia...

Aanas: cicak tokek kot... baik tangkap ribu-ribu reganya tuuuu

brutalsolo: tu yang banyak antu skodeng kat sana tu

Nida: antu klate je la kena baca n3 ni

dyea irdina: jin pon dah maleh nak terbang-terbang ni... dorang kalu naik bas memang pree pon sapa tau hek?

melatidaisy: kompom la dorang tanak bagi studi tu...

kiwi: ada ustat kabo, kalu sesorang pnah dengo antu, dia akan bule tengok lagi

brutalsolo: tapi yang botak tu jangan le buat perangai huduh cam jin... lagik huduh nampaknya

kak LIPISLADY: gitu le gaya perjanjiannya

Woofer Storm: macam yea je antu tu

ckLah: kalo asrama pompuan semua nak jadik antu

Cempaka R.Minta: huuu datang jangan bawak antu yea...