Isnin, 31 Januari 2011

mamai dalam ujan

semalam, seharian langit menangis buat aku pon ikut berkabung. jadik aku tak kluo ke mana-mana untuk menghabiskan cuti hujung minggu. pagi-pagi lagi dah pekena cekodok cecah kari bertemankan nescafe... arghhh! peberet! aiik? petang pon cekodok juga! apa pon sempat juga mandi ujan sambil cabut rumput depan laman (alasan)

hari ni, masih lagi langit bersedih. walopon dun tenang sudahpun tenang. langit masih tetap sedih. tidak mau meraikan skali pihak yang menang atau menangisi sesuatu, Allah je yang tau. meredah renyai ke pejabat suatu yang sulit pasal risikonya sangat besar.

esok, adakah langit tidak jemu menangis? sedang orang di kl sudah lama hilang dari kota. sama bergumbira merayakan cuti yang panjang. bebudak pon tak skolah, awal lagi deme seme pakat dah blahhhh. pada yang baru nak stat panas enjin, berhati-hati le ketika memandu. moga sampai ke pangkuan kampung halaman dengan selamat.

lusa? lusa aku dah apply cuti.. nak balik kampung jugak la...
tapi aku penen kepala memikirkan, jalan mana nak lalu ni... banjir!

31 orang adijauhari:

Kakzakie berkata...

Salam cemomoi,

Kat JB hujan dah masuk 3 hari nampak macam tak nak henti lagi. Ada kawan tak dapat datang kerja dah... Bukan Tenang je yg sepatutnya dah tenang tapi tak tenang, kami di JB pun tak tenang bila jalan jem gila kerana sana-sini jalan sedang dinaik-taraf tapi kerja tergendala, akibatnya pengguna tersiksa. Huhuhu.....

ckLah@xiiinam berkata...

Berhati-hati memandu...


Nak bagi cadangan jalan mana pun...tak reti. Maklumlah, ckLah tak ada pengalaman memandu jauh-jauh untuk balik kampung. Rumah aruah mak mertua di lorong Taman yang sama. Rumah mak sendiri 40 minit memandu sampailah...(hehe)

melatidaisy berkata...

kat besut hujan kadang2..tp mendung sepanjang masa..angin pun kuat lebih2 lg umah dekat ngan pantai ni..rase cam cuti musim sejuk je :)

akuanakpahang berkata...

Salam, bila hujan nie ada bender sedak dan tak sedaknya...goner kereta tu pun berampas ke laluan huhuhu...

Ati Masrif berkata...

salam,

kita tak kemana2
hubby kerja so..kami jaga rumah saja

eh..camne kereta tu boleh sangkut
dua kat tol..
siapalah yg mamai tu yek..
kat mana tu?

ikan emas berkata...

baik-baik memandu ya.
balik tu bawak la balik apa-apa yag ada..

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum..tempat cemomoi kne banjir gak ke????

piewahid berkata...

iskh... ngeri koi nengok gambor kereka tersepit celoh pondok tol tu.

hati2 di jln raya.

p/s- ha ah, kedai yati ayam percik. pandai aok teka.

Abd Razak berkata...

السلام عليكم ورحمة الله

Tempat saya pun hujan juga...perintah berkurung nampak gayanya

zulkbo berkata...

salam..
moga selamat pergi
dan selamat kembali
saudara..

**gambar kemalangan tu..
sifat orang Malaysia
dekat tol pun nak memotong
bersopan di luar,"tumbuh tanduk"
bila dalam kereta..

ummu berkata...

assalamualaikum saudara
erm,sabtu hari tu,hujan masih tak berhenti.walaupun hujan bandar temerloh sabtu lalu sangat lah sibuknya.hujan-hujan pun terpaksalh gi juga kan.tapi boss pun dah pesan kat saya dan kawan2,kalau2 tempat kami banjir,siap siagalah...

kiwi berkata...

smlm kt johor hujan lme gk..sy terpksa gk redah hujan ntuk cari stok mknn..huhu

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

kalau tahun lepas utara sini banjir besar.... awai tahun ni belah selatan la pulak....semoga org diselatan sana banyak bersabar ye.... ujian allah untuk hamba2nya...

Dakwat Basah! berkata...

semoga selamat smpai ke destinasi. jgn redah banjir, nti kereta rosak.

Adinda Amy Sensei berkata...

alamak....banjir sudah...hehe

Nurul Aziz berkata...

bak kata umi dari utara sampai selatan semua pun hujan je..

Miecyber berkata...

Selamat bercuti dan berhati hati memilih jalanraya...(supaya tak terkandas)

Tips membuat link semasa mengomen entri

NICK IRFAN berkata...

skrg nk pegi mne2 pun susah byk tempat banjir

Yastro berkata...

Semoga selamat pergi dan balik...berhati2 bila memandu Cemomoi...

Mohamad berkata...

Masa kecil memang tak ingat apa-apa...Seronok main banjir.. tapi sejak terpijak sesuatu dalam air, dah serik dah... jadi takut..

light 0F happiness berkata...

salam
kat shah alam dah x hujan mcm semalam..

Aanas berkata...

hujan tak berenti2 buatkan omak2 tak dapat nak sidai baju.. kalo sidai pun baju tak garing, tak best.. setakat kering sejuk gitu.. itu buat koi lagi pening..

Werdah berkata...

Assalamu'alaikum

Nampaknya sidai kain bawah kipas je.. apa-apapun alhamdulillah tak terlibat dengan banjir.. tak kemana-mana.. semoga yang terkena banjir tabah hadapinya...

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

shampoo clear ke agaknya yang acik tu pakai..

IMANSHAH berkata...

eksiden tu ye??hujan memang bahaya

cemomoi berkata...

assalamualaikum;

Kakzakie: pnah rasa tu, berbulan juga dorang nak setel keja buat jalan time ujan

ckLah@xiiinam: untung orang kawin dekat, keja pon dekat

melatidaisy: uiii sedapnya main angin... cicah cekodok sambil minum air kelapa.. jangang lupe ikang tepung oder skali

akuanakpahang: penuh teka teki tu, musykil...

Ati Masrif: gulung atas katil best juga, harga minyak dah naik ni dok rumah ngemas je le

ikan emas: tima kasih moga kita slamat sokmo

sahrom: stakat ni takde lagi, cuma jalan nak ke sana tu je sokmo banjir

abg pie: amin... moga kita dipelihara Allah sepanjang masa

koi neka je, baru skali makan situ tu pon dah lama dulu

Abd Razak: baru ni dok baca buku kanak-kana, crita katak dengan tekukur... dia kabo walopon suara katak tak best tapi dia berzikir ujannn

zulkbo: harap kita semua slamat sepanjang memandu

pic tu rasanya bukan kat malaysia kot

ummu: dah gone koi nok balik ke guai... sudoh laaa

kiwi: hujan tak hujan, idop mesti diteruskan... perut lapo meanjang time hujan ni

Alimaz: gilir-gilir nampaknya yea

Dakwat Basah: tima kasih dok peringat, insyaallah moga selamat le hendaknya

cik Amy Sensei: sudah musim dia nak wat camana

Nurul Aziz: jangan tenggelam sudah le

Miecyber: harapnya begitu le

NICK IRFAN: eelok le tu, dok rumah rega minyak dah naik ni...

Yastro: tima kasih atas doa tu... moga kita semua slamat hendaknya

Mohamad: iskh menatang apa tu... pnah gak terjerlus dalam pembentung ladang sawit time menjaring dalam banjir masa sekolah dulu

light 0F happiness: waa dah bole marayau le ye

Aanas: heee rumah dah macam kedai dobi yea

kak Werdah: huu... ruang tamu kitorang pon penuh bergayut baju

azrina: pakai le syampu safi ke zaitun ke... membantu ummah!

Nerzhul berkata...

telemong banjir dah gamoknye

manna_salwa berkata...

banjir merata2..
langit x puas menagis lagi..

cemomoi berkata...

nerzhul: mujur koi balik air doh surut

manna_salwa: heh! mantiqnya, langit menangis merata-rata

cik sakdi berkata...

sempoi gler makcik tu bershampoo. hahah

cemomoi berkata...

cik sakdi: gatei kepala, tu yang kena bilas dengan air bah bio ilang semua parasit kat kepala tu