Khamis, 27 Januari 2011

kawan yang baik: sama ketawa dan menangis

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Seseorang itu dinilai dengan siapa dia duduk dan diukur dengan siapa dia berjalan. Oleh itu, hendaklah engkau perhatikan siapa yang hendak dijadikan kawan.”

satu ketika nasruddin nak jumpa raja. zaman tu, sapa je ada berita yang baik dan dipersembahkan pada raja, raja akan perkenankan hadiah. bila nasrudin dah bercerita, raja pon gembira le lalu baginda bagitau nasrudin, "ok. la ni hang nak hadiah apa, habaq mai ja..."

nasrudin segera jawab, "bagi saya lima puluh sebatan je tuanku..."

"hang niiiii... hemm takpa la..." raja pon tanak tanya apa, terus panggil tukang sebat.

dan doploh lima kali sebatan, nasrudin pon kabo kat raja, "stop! la ni, panggil kawan saya masuk plak. lepas tu bagi separuh hadiah ni kat dia. tadi dia mintak separuh hadiah ni dan saya dah janji nak bagi kalu dapat..."

moral: nak hadiah usaha sendirik... la ni dah banyak kengkawan blogger buat kontes tu, masuk je la.. jangan asik nak ngendeng hadiah yang orang dapat!

23 orang adijauhari:

azieazah berkata...

Kahkahkahkah! sinikal.

Sarcastic giler. Alahai hadiah tak besar mana pun nak ngendeng?

Ehhh jangan2 awak dapat hadiah keta Merc? Kongsi laaa... hahahaha

zulkbo berkata...

salam..
kalau duit tak ande
nak juga tumpang
sekali..he he..

Kakzakie berkata...

Salam cemomoi,

Ewah.... lain macam je bunyinya. Suka juga kakak baca N3 macam ni. Ini baru guna cili besar, belum lagi cili padi ye....

akuanakpahang berkata...

Kena nengok apa hadiah org tu dpt kalau kek boleh minta sebelah hehehe :)

Abd Razak berkata...

Camner agaknya kalau kita buat kontes hadiahnya beratus ribu ringgit erk! Mahu melambung trafik kat blog masa tu...:)

Nurul Aziz berkata...

ni perli sapa ni cheq oii..hehe

relevan berkata...

Betul..la ni banyak yang usaha kurang..tapi bab ngendeng laju je..

maCy berkata...

adoi. ade gk cmtu~

Abu Aiman berkata...

ada jugak kawan, time senang semua nak ngendeng, time susah tak nampak btg idung...

NICK IRFAN berkata...

hahaha klu hadiah lain ok jk hadiah sebatan plak dia nka? adoiyai...

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

lagi satu bab bonus...

kecoh suh belanja. padahal dorang pun dapat ..bg alasan dapat sikit.


bila nak mintak tolong wat dek aje..pastu masa2 macam ni nak ngedeng.. bo-layan..

endiem berkata...

kena tengok hadiah dulu..

Aanas berkata...

heheh.. sure bosa hadiah, tu yang ramai ngendeng... apo hadiah eh?

ckLah@xiiinam berkata...

Kita kawan, kan?


Hehe

Sham berkata...

kita pun kawan kan...?ngeee

Kamsiah berkata...

adeiii..lawaknya kartun tu..sehidup semampus...

Werdah berkata...

Tak naklah hadiah sebat ni.. dengar je pon dah ngilu...:)

Hisyam Muhibah berkata...

suka lah manusia nak tumpang kesenangan orang lain. usaha sendiri beb..

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum.....memang banyak buat kontest la nie..adiahnya pun cukup lumayan..tunggu cemomoi punyer erk....

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

kak azieazah: ngehx saya kalu masuk apa-apa kontes rezeki mahal sungguh, cabutan bertuah pon payah!

zulkbo: kalu free tu, biskut meri pon nak kongsi juga

Kakzakie: pedas tuuu

akuanakpahang: hangit member bila orang ngendeng

Abd Razak: idea yang baik tu... bule papa kita dibuatnya

Nurul Aziz: huuu kata kat diri sendiri... sebab slalu ngendeng kat blog orang cari makan

relevan: heh, member kena loteri pon bule bangkrap cenggitu

maCy: kawan punya ragam

Abu Aiman: tu la kawan makan kawan

NICK IRFAN: sesekali blanja kawan lain dari yang lain

azrina: tak bersyukur tul la kawan cenggitu

endiem: kalu koi le kawan tu, tak bagi tengok dah hadiah ter

Aanas: deyan ngango yo la tengok oghang dapek hadiahhh

ckLah: ha'ah tu pon kalu cKlah ada hadiah

Sham: memang kita kawan, tapi tak makan kawan, kan?

Kamsiah: tu le tulus ikkhlas dalam berbicara

kak Werdah: abih, camana nak ketawa bila dapat hadiah dan menangis masa terima hadiah

Hisyam: harap kita bukan kawan jenis gitu

sahrom: kontes apa yea, lari keliling taman dalam guni berganti-ganti ok kot

Dakwat Basah! berkata...

weh. hadis tu dah ceta dan peringatan serius. smpi part bwh tu, adeh..x tahan gelak.

cemomoi berkata...

dakwatbasah: jangan ketawa kuat-kuat sampai berguling, malu kat jiran

nelly berkata...

Betul ..nak hadiah kena usaha ..hehe