Sabtu, 4 September 2010

0 - 0, merdeka dari dosa?

"Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa, iaitu orang-orang yang menafkahkan, baik di waktu lapang mahupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan."(maksud QS. Ali Imran: 132-133)

makin dekat syawal menghampiri kita, makin dekat ramadhan meninggalkan kita. telah menjadi amalan, ungkapan ampon maap akan kedengaran ketika ini. bahkan kita akan terima ucapan sms untuk memohon maap:

"MAAF" kadang terdengar begitu biasa dan sederhana.
"MAAF" bila terucap dengan hati yang tulus membawa seribu makna.
"MAAF" laksana asas yang mampu menepis segala dosa.
"MEMINTA MAAF" tidak akan menjadikan kita hina.
"MEMBERI MAAF" tidak menjadikan kita bangga.
*DENGAN KERENDAHAN HATI, SAYA DAN KELUARGA MEMOHON MAAF ZAHIR DAN BATIN
salam aidil fitri dari ....

pnah ke terima sms cenggini? kalu tak terima lagi, kira ungkapan itu datangnya dari saya le... huuu

psst: ada ustaz kabo, tak aci bila minta maap "kira seri O-O." sebab bila kita berdosa dengan sesorang, kita kena sebut apa kesalahan yang dah kita lakukan. laaagi baik kalu dapat sebut bila dan di mana ia berlaku: lambang ketulusan dalam memohon maaf.

16 orang adijauhari:

azieazah berkata...

Kalu memaafkan tidak ikhlas, malam2 boleh ker lena tidor?

luahfikiran berkata...

Salam,
Kita perlu saling memaafkan. Tak kiralah kita ni bersalah atau tidak kerana menghulur tangan itu satu sifat yang amat mulia.

iqbalsyarie berkata...

hihi...baik bang..saya pun mohon maaf juga..saya balik kmpung sehari sblm raya laa...huhu

T_T

Lana~Bulu berkata...

cemomoi..kita kira redha jelah..
o-o tu kira campoq semua laa..haaa
jenoh lah nak cakap satu2..banyak tuu..
maaf zahir batin ..naaa

akuanakpahang berkata...

Elok lah bermaafan bergitu tak kiralah apa caranya janji ikhlas.

Cikgu Jang .. berkata...

memang dah pasen gitu nak wat gone gayer...dekat2 nok rayelah mase yg sesuai mintak maap

ikan emas berkata...

geli ati lak baca n3 ni

sebab

IE dah dapat pun org minta maaf tp sebut 0-0..????

rasa mcm tak ikhlas la pulak..
apa pun kita sentiasa memaafkan !!

endiem berkata...

mintak maaf ke ikhlas, yang bagi maaf pun kena ikhlas jugak.. barulah boleh kira 0 - 0

Abd Razak berkata...

Salam...

Apa pun yang pentingnya kita ada niat dan hasrat untuk meminta maaf dan memaafkan..

sahromnasrudin berkata...

salam..sy stuju..kiter kne sebut kesalahan time minta maaf agar maaf itu memberi lebih makna

alehkayong berkata...

salam ,
amalan maaf memaafan ini adalah salah satu dari amalan yang mulia.

NICK IRFAN berkata...

sdih plak baca surat ni? anak2 ko ke yg tulis? harap2 papa dia ampunkan kesalahan adik dgn abg tu.. hehhe

Jejaka Desa berkata...

Kire seri 0-0.Ingat bolo gamoknye.Kala main tengoh padang jadi...

NICK IRFAN berkata...

eh! lupa plak kepada en cemomoi selamat hari raya! ade duit raya x? hehehhe gurau2 jer...

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

kak azieazah: ikut orang kot, kalu dah ati kering, dia buat dekk juga

luahfikiran: tul tu, saling memaafkan sifat mulia yang patut jadik amalan, baru le rasa kemanisan idop tanpa ada rasa permusuhan dan dendam

iqbal: ooo sama la kita balik last seblom raya

abang lana-bulu: kekadang dorang amik kesempatan terutama masa skoloh dulu, dah dia kebas duit kita, hujung tahun kumpul skali harung mintak maaf tu yang tak aci tu

akuanakpahang: moga kita yang dok di alam maya ni tak banyak buat dosa kering...

cekgu jang: raya 2 kali setahun, dua kali le je mintok mahap yerk

ikan emas: heee semanya atas kita... kalu betul dosa kecik barang kali kita tak kesah, tapi kengkadang dorang balun kita cukup-cukup, aib kita. dah nak minta maaf main pukal aje, tu yang tak aci. takut bibir kata maaf lepas tu crita kat orang dengan rasa tak puas ati lagi tu

endiem: harapnya gitu le, jangan sebabkan orang dah kosong, kita nak score 1, hok tu kuononnya takleh maap gitu je: hutanggg

abd razak: setuju le, niat ikhlas menjadi penanda aras

sahrom: itu le sebaik-baiknya. berani keran benar, kalu kita salah sebut, terpulang pada kawan tu nak maaf ke tak

alehkayong: elok jadik amalan sepanjang masa

nick irfan: surat tu along dia minta maaf kat adik dia tu. bapaknya ok aje

jejaka desa: huuu kalu deme score lebih sikit gone nak jadik seri yerk...

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

kak azieazah: ikut orang kot, kalu dah ati kering, dia buat dekk juga

luahfikiran: tul tu, saling memaafkan sifat mulia yang patut jadik amalan, baru le rasa kemanisan idop tanpa ada rasa permusuhan dan dendam

iqbal: ooo sama la kita balik last seblom raya

abang lana-bulu: kekadang dorang amik kesempatan terutama masa skoloh dulu, dah dia kebas duit kita, hujung tahun kumpul skali harung mintak maaf tu yang tak aci tu

akuanakpahang: moga kita yang dok di alam maya ni tak banyak buat dosa kering...

cekgu jang: raya 2 kali setahun, dua kali le je mintok mahap yerk

ikan emas: heee semanya atas kita... kalu betul dosa kecik barang kali kita tak kesah, tapi kengkadang dorang balun kita cukup-cukup, aib kita. dah nak minta maaf main pukal aje, tu yang tak aci. takut bibir kata maaf lepas tu crita kat orang dengan rasa tak puas ati lagi tu

endiem: harapnya gitu le, jangan sebabkan orang dah kosong, kita nak score 1, hok tu kuononnya takleh maap gitu je: hutanggg

abd razak: setuju le, niat ikhlas menjadi penanda aras

sahrom: itu le sebaik-baiknya. berani keran benar, kalu kita salah sebut, terpulang pada kawan tu nak maaf ke tak

alehkayong: elok jadik amalan sepanjang masa

nick irfan: surat tu along dia minta maaf kat adik dia tu. bapaknya ok aje

jejaka desa: huuu kalu deme score lebih sikit gone nak jadik seri yerk...

pilihan

Melayu Hebat: kita genius la

siri tajuk tu pon dah menjadikkan sesetengah orang melayu rasa jelek - malu nak ngaku apatah lagi nak bangga dengan kemelayuannya. takpe, tu...

rodong