Isnin, 23 Ogos 2010

TOLONGGGG!!! jauhi taqlid buta

"AKUM?... semoga sehat la... apa citer la ni?"

satu ketika dulu kita biasa dapat sms dimulai denga perkataan AKUM sebagai singkatan daripada 'assalamualaikum'.

"Tuhan menciptakan mereka dalam bentuk manusia demi kemenangan/keunggulan Bangsa Israel. akan tetapi AKUM diciptakan untuk tujuan tunggalnya yang terakhir untuk mengabdikan diri kepada Bangsa Israel siang dan malam." Talmud hlm. 50 (Prof. H.S. Tharick Chehab, AlKitab (Bible))

so AKUM ialah istilah yang digunakan oleh orang Yahudi yang merujuk kepada orang Nasara (kristian) yang mereka anggap sebagai penyembah bintang dan planet.

lepas ni cari le singkatan yang lebih baik dan dapat menggambarkan apa yang sebenarnya hendak kita paparkan. jangan main ikut dan je...

20 orang adijauhari:

zulkbo berkata...

Salam singgah sebentar
blog anda,apa khabar?
moga sihat dan ceria
selalu..Yahudi ni menganggap
semua manusia selain bangsa
mereka adalah binatang belaka..

sahromnasrudin berkata...

salam...singkatan ini sudah diterima pakai kan???

endiem berkata...

betul.. orang sekarang nak ringkas saja tanpa mengetahui implikasi sebenar..

Abd Razak berkata...

Salam...

Mungkin juga ada perkataan-perkataan dalam bahasa kita ni bila dirujuk kepada bahasa lain memberi makna yang tidak baik seperti singkatan 'Akum' tu...

light 0F happiness berkata...

syukran ats perkongsian.. kalu nak singkatkan Assalamualaikum tu, guna la salam :)

iqbalsyarie berkata...

menarik~taqlid buta yg menjadi kebiasaan kita mmg harus ditukar.bahaya :)

Cerita terbaru di blog: Sebab-sbb jahiliyyah!

al-lavendari berkata...

saya selalu gunakan singkatan 'salam' sahaja. ok tak ?

Cikgu Jang .. berkata...

jngan gunakan andanya dah tahu.....sebarkan pula kpd yg tak tahu..

~fisha~ berkata...

salam ok kan... macm2 singkatan lagi yg saya pnh tau tak leh gune. nt nk try cari semula la. :)

piewahid berkata...

salam weh,
moga kita beroleh keberkatan, keampunan dan ketaqwaan.

t kasih ats pkongsian ini. moleklah kita sentiasa berhati2 dlm tindakan & kehidupan.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

sila singgah sudah di terjemahkan

penuhkan salam itu kan indah

Fello Ariza berkata...

salam..

aah.. dlu salu gne "akum"..tp skrg xdek ag gne..fuhh.. bru tau skrg..huhu

Mohamad berkata...

Salam cemomoi,
Macam-macam kerenah kita kan? Di tempat saya di sini sering saya dengar "Yarobi" ganti kepada Ya Rabbi, entah2 apa pula maksudnya. kan?

alehkayong berkata...

salam,
amalan singkatan ni dah jadi budaya kita..

semoga kita lebih berhati-hati dalam mengunakan singkat.terima kasih

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

taklid dlm masyarakat ni payah btol nk buang... kne bantai dulu br mau dengo kot hahaha =)

Werdah berkata...

Salam cemomoi.

Itulah ramai di kalangan kita suka meniru tanpa mengkaji.. kak pernah dapat sms tentang huraian AKUM tu, tapai dah terdelete, yang kak ingat dikatakan kesimpulannya ialah "BODOH" Allahua'lam. Kita ada perkataan salam daripada al-Quran kenapa kita tak nak guna yang itu kan.

Lagi satu dikatakan 'bye' tu maksudnya 'di bawah naungan paderi' itupun Allahua'lam juga. Kak tak pasti, namun tak payahlah guna kan, tp kerana dah terbiasa slepas salam nak juga ada 'bye' tu kan?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

*_* nice

mahira oya berkata...

tu la kan..nk buat camne..adeh..

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

zulkbo: payah berurusan dengan orang sombong tu.. lantok je la

sahrom: 'salam' dah ramai yang bertukar pada perkataan tu

endiem: sapa yang tau kena le bagitau

abd razak: mungkin juga tapi itu hanya perbezaan bahasa sementara 'akum' satu singkatan yang dicipta menggantikan assalamualaikum. akum sendiri tiada dalam perkataan melayu

light of happiness: setakat ni tu le yang terbaik sebab orang agama pon tak banyak bercakap tentang hal ni

iqbal: setuju dan sokong apa yang kamu buat... teruskan

abg lavendari: gitu le yang ramai gunakan , tapi saya selalu singkatkan huruf je aslkm ibarat orang tulis s.a.w r.a atau w.b.t dsb

cekgu jang: ballig anni walau ayaat/sampaikan daripadaku walau satu ayat (hadis)

fisha: harap jumpa le...

abgpie: berkongsi untuk kebaikan sebagai amal jariah

brutal solo: tu le yang terbaiknya

fello ariza: takpe tinggalkan sesuatu yang dah tau tiada kebaikannya

cekgu mohamad: tul tu... kekadang sebutan kita ni longgar sangat sampai jadik bunyi lain macam 'la ila (ha illallah)' - banyak yang tak abih bila nyebut perkataan ni - jadik 'lek eleyyy'

alehkayong: harap kegelapan taqlid buta tu akan berakhir dengan didikan agama

missxyz: cama tak susuah, kita dok bersandar pada kata-kata, itu le yang diperturunkan oleh nenek moyang kami (sindiran sinis dari al-quran)

kak werdah: saya rasa pnah gak terima sms penjelasan akum tu, tapi memang saya tak pnah guna. cuma baru ni dok baca buku tu, terjumpa apa maksud sebenar akum tu barangkali betul juga maksud 'bodoh' tu sebab ada beberapa lagi ayat dari kitab talmud yang mencaci 'akum/nasara' ni

tang kristian cam 'bye' dan sebagainya tu, memang banyak diterapkan sampaikan father's day' tu pon bertujuan mengenangkan pengorbanan seorang paderi yang menjaga anaknya... apa la sangat, sebab ramai lagi orang dok jaga anak masing-masing!

mahira oya: jom bertukar!!!

jangan lupa juga pada gambar yang saya siarkan tu tentang larangan:

1.jangan jadikan bacaan quran sebagai ringtone

2.mecca ialah house of wain so tulis le mekkah

3. mosque ialah mosquitoes jadi tulis le masjid

4. mohd ialah the dog with big mouth so tulih le penuh 'muhammad'

wallahu a'lam

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

zulkbo: payah berurusan dengan orang sombong tu.. lantok je la

sahrom: 'salam' dah ramai yang bertukar pada perkataan tu

endiem: sapa yang tau kena le bagitau

abd razak: mungkin juga tapi itu hanya perbezaan bahasa sementara 'akum' satu singkatan yang dicipta menggantikan assalamualaikum. akum sendiri tiada dalam perkataan melayu

light of happiness: setakat ni tu le yang terbaik sebab orang agama pon tak banyak bercakap tentang hal ni

iqbal: setuju dan sokong apa yang kamu buat... teruskan

abg lavendari: gitu le yang ramai gunakan , tapi saya selalu singkatkan huruf je aslkm ibarat orang tulis s.a.w r.a atau w.b.t dsb

cekgu jang: ballig anni walau ayaat/sampaikan daripadaku walau satu ayat (hadis)

fisha: harap jumpa le...

abgpie: berkongsi untuk kebaikan sebagai amal jariah

brutal solo: tu le yang terbaiknya

fello ariza: takpe tinggalkan sesuatu yang dah tau tiada kebaikannya

cekgu mohamad: tul tu... kekadang sebutan kita ni longgar sangat sampai jadik bunyi lain macam 'la ila (ha illallah)' - banyak yang tak abih bila nyebut perkataan ni - jadik 'lek eleyyy'

alehkayong: harap kegelapan taqlid buta tu akan berakhir dengan didikan agama

missxyz: cama tak susuah, kita dok bersandar pada kata-kata, itu le yang diperturunkan oleh nenek moyang kami (sindiran sinis dari al-quran)

kak werdah: saya rasa pnah gak terima sms penjelasan akum tu, tapi memang saya tak pnah guna. cuma baru ni dok baca buku tu, terjumpa apa maksud sebenar akum tu barangkali betul juga maksud 'bodoh' tu sebab ada beberapa lagi ayat dari kitab talmud yang mencaci 'akum/nasara' ni

tang kristian cam 'bye' dan sebagainya tu, memang banyak diterapkan sampaikan father's day' tu pon bertujuan mengenangkan pengorbanan seorang paderi yang menjaga anaknya... apa la sangat, sebab ramai lagi orang dok jaga anak masing-masing!

mahira oya: jom bertukar!!!

jangan lupa juga pada gambar yang saya siarkan tu tentang larangan:

1.jangan jadikan bacaan quran sebagai ringtone

2.mecca ialah house of wain so tulis le mekkah

3. mosque ialah mosquitoes jadi tulis le masjid

4. mohd ialah the dog with big mouth so tulih le penuh 'muhammad'

wallahu a'lam