Isnin, 19 Julai 2010

korang fikir LAWAK tak?

Daripada Aisyah r.a., katanya: "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah s.a.w. dalam ketawa itu bersangatan sehingga terlihat anak tekaknya, hanyasanya ketawa beliau s.a.w. itu ialah tersenyum. (Muttafaq 'alaih)

Suatu hari pada ketika hendak menunaikan solat Jumaat yang dihadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah... tetiba masuk dua lelaki yang menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam. tak nampak apa cuma dua biji mata dan membawa mesingun. lalu salah seorang lelaki tu bertempik, "Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu!!"

Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu untuk menyelamatkan diri. daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Iman. Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata, "Ok, Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat!" lalu kedua-dua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah...

Camana? Adakah anda rasa lawak dengan cerita ni? Selain terhibur, anda fikirkanlah...

************ ********* *

Lawakkan? dari 1,000 org yg mengaku dia Islam, hanya 20 yg betul-betul beriman

Lawakkan? berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya... kedua-dua lelaki tu hanya membawa mesin-gun. dorg tak kata pun nak bunuh... tapi generasi sekarang amat lemah... baru kena ugut terus lari lintang-pukang, lupa yang dia tak sembahyang Jumaat lagi

Lawak, kan? ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang Jumaat... tunjuk muka kat org kampung... ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje... bila time sembahyang raya

Lawak, kan? ramai orang percaya pada gosip dan apa yang ditulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatat dalam al-Quran

Lawak, kan? berapa ramai yang percaya dunia hanya sementara, akhirat tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia

Lawak, kan? kita boleh bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berjam-jam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai, tak cukup masa

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah ke semua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel-artikel yang berunsur agama

Tapi yang paling lawak sekali... berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain... berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membacanya? berapa banyak????

wallahu a'lam

pssst: aku sedang ketawakan diri sendiri nih... sob! sob!

16 orang adijauhari:

ashrafi berkata...

saya menangis dalam ketawa....

endiem berkata...

iman kena kuat..

maCy berkata...

maCy baca..~smbil angkat tangan..

n insyaAllah akn bcerita mcm biasa kpd y lain..

hum.. sgt mbuatkan bfikir..

igt org jht td... tp btl jgk..

prnh ad kes time jemaah ad ular, smua lari.. tp ad y tenang j kt saf..

iqbalsyarie berkata...

tapi yg lawaknya jemaah tinggah 20 org,cmne nak semayang?hee
Post baru:Ini baru mukaddimah aje

oempak berkata...

kuatkan teguhkan iman..

ikan emas berkata...

bukan setakat lawak aje ni..

ni dah macam kena tembak..dihiris-hiris..

lepas baca ni..???

insaf !!!


lepas ni ????

NICK IRFAN berkata...

sy x thu nk gelak ke nk sedih? hmm...

sahromnasrudin berkata...

buat lawak boleh tp jgnla sampai tergelincir akidah kita dengan mempersendakan agama

al-lavendari berkata...

saya pun nak join awak mentertawakan diri sendiri !

Aanas berkata...

salam Tuan,
bak kata Nabi kita, umat akhir zaman ramai, tapi bak buih di lautan.. sekali kena pukul ombak habis bersepai... agaknya la, kalau tetiba sampailah masa kita kena berjihad, agak2 ada tak sesiapa yang sanggup tinggal anak bini pergi, atau ibu2 melepaskan suami dan anak2 mereka pergi berjihad.. ?--> aku bertanya pada diri sendiri..

Abu Aiman berkata...

lawak ada isi...

INTAN RH berkata...

koi dh abih baca..

LanaBulu berkata...

Adeeiihh..
cemomoi..teman rasa tak lawak langsong..tapi banyak yg terkena atas batang hidung...
fuuhhh..
tapi 20 orang tu tak cukup tuk buat jumaat tu..dan 2 orang tu pi mana lak? solat tempat lain ke..?hee..

cemomoi berkata...

assalamualaikum kengkawan:

ashrafi: sama le kita

endiem: Allah kata antara lain maksudnya "Apakah pantas kamu mengaku beriman sedangkan kamu belum diuji?"

macy: pnah tengah semayang jumaat kat masjid india tetiba hujan lebat turun bertempiaran orang lari... kuat ke iman kita?

iqbal: kena panggil balik orang yang lari tu sebba mesti ada yang nyorok dekat-dekat situ je...

oempak: moga Allah perteguh iman kita

ikan emas: moga insaf terus

nick irfan: senyum dalam tangis

sahrom: moga peringatan tu jadik sempadan

abg al-lavendari: aduhai sampai bila gamaknya

aanas: hubbud dunya wa karahatul maut (cinta dunia, takutkan mati)

abu aiman: moga isisnya dapat memberikan manfaat untuk kita

kak intan: kabo ke ghodong pulok

abglanabulu: sama le... hidong kita ni sokmo gatal

syaf berkata...

oww mende nih dah lame dah disebarkan... pengajaran nye cuku besaw...



naik makan donut..blanje aku meh

cemomoi berkata...

syaf: melajutkan nasihat yang baik

pilihan

Melayu Hebat: kita genius la

siri tajuk tu pon dah menjadikkan sesetengah orang melayu rasa jelek - malu nak ngaku apatah lagi nak bangga dengan kemelayuannya. takpe, tu...

rodong