Jumaat, 4 Jun 2010

merekalah BABI dan ANJINGnya

sebagai saudara semuslim, aku memanjangkan emel yang baru sahaja diterima ini (rasanya serangan israel yang terdahulu) untuk peringatan dan tindakan kita semua:


Dari rantaian e-mail…. Salam,
Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company to share his experience.

Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan.

Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.

I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:


Mesir

Razali kata ni Firaun modern.

Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid.

Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza .

Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza.

Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long.


Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...

"Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza .

Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine …

Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat
Mesir…

tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak...

tapi peritnya..yg mintak rasuah… charge naik bas 500 meter is RM70!!!

Memang sekutu kuat Amerika and Israel .
(Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)

Gaza ( Palestine )

Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…

Belah Fatah ada kasino!

Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza!


Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).

Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu..

Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim….)


Beautiful country, iklim Mediterranean. boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..









Hamas


Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime.

Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi "…like they know they can die anytime."





( UNRWA SCHOOL IN BEIT LAHIA, GAZA , PALESTINE )

Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu!

Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel …

punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.
Hamas ada 25,000 org... tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!!

Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere.

They operate in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga..

Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.

Menurut seorang ibu yg anaknya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

Israel
Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas.

Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal.

Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh.

Dia org tau Hamas ada penembak tepat!

So, depa takut nak turun dari kereta kebal.



Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik.

Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan.


Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!!

Ada back-up besarlah katakannn...








Rakyat Palestine

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.

Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!


Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius.

Sebab ubat dah tak de.

Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala dijahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ...

sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….

Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!!

Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there

Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah.

Ada banyak lagi... but too long to write.

Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA!

So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel .

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..

Wasalam.

The bellow (all photos here) photos are not a Movie Shooting or Celebrating a festival with crackers... its a school in Gaza .. this is the current situation of the innocent people in Gaza ! Make sure you read till last to know what is white phosphorus! and the effect!

7 orang adijauhari:

mahira oya berkata...

x sanggup nk tgk...
bengang geram..arrgghhh!!

deena farhana berkata...

uihhh...khusyuk nengok pic2 nih...mesir memang lerr..kencing merata...huduh prangai..

Abd Razak berkata...

Salam...

Orang Islam di Palestin juga menerima tekan dari Golongan Wahhabi, KEJAHATAN WAHHABI & HIZBUT TAHRIR DI PALESTIAN DAN GAZA. Pembongkaran Ekslusif yang perlu kita tahu. Bila umat Islam di Palestin melalui HAMAS telah hampir berjaya ketika itulah Wahhabi mengutuskan gerakannya untuk memecah-belah Umat Islam di Palestin dengan idealogi WahabiSalafi mereka yang memporak-perandakan kesatuan umat Islam. - lihat http://abu-syafiq.blogspot.com/

sahromnasrudin berkata...

ada sesiapa yg boleh sahkan Mesir nie negara Islam??? pemimpin mereka sendiri tak pernah mengakuinya...( tak mcm kita, PM kita mengaku kita negara Islam)..so jgnla bangga klu ada sedara mara tgh belajar kat IPT Mesir tue huhuhuhu

Webmaster@Echam berkata...

Tak sanggup koi nak tgk gambo2 ni. Kejamnyer Yahudi....

maCy berkata...

kejam!
Allah bersama kamu saudaraku!

hara mz berkata...

ape pnye jenis manusie laaa.
ishh!bengang btol tgk..
adoi..ya Allah selamatkanlah saudara2 ku di sana..aminn..

btw post yg sgt menarik:D

pilihan

Melayu Hebat: kita genius la

siri tajuk tu pon dah menjadikkan sesetengah orang melayu rasa jelek - malu nak ngaku apatah lagi nak bangga dengan kemelayuannya. takpe, tu...

rodong