Rabu, 16 September 2009

Filled Under:

ramadhan berlalu pergi



menjengah zaman kanak-kanak, raya bererti bulan pendapatan memenuhkan kantung. belumpon semayang raya, operasi mengumpul duit sudah bermula, pantang ada yang sound, "woo kalu nak duit banyak, ko pegi rumah pegawai (rumah kakitangan felda) dia bagi lima posen (peh! masa tu kaya ya amat la dapat lima posen). cuma aku tak penah jadi penunggu kubur walaupun orang kata kat situ lagi lumayan sebab rumah aku jauh sangat nak pegi, terjelir lidah kalu nak balik nanti. strategi nak dapat banyak duit, jangan pegi ramai-ramai kang diorang bagi seposen sorang, jangan duduk lama-lama rugi masa, kalu ada kumpulan lain datang cepat-cepat blah atau gi raya rumah lain dulu, ada orang kata ikut bapak gi tahlil dari rumah ke rumah pon ble tahan habuan tapi leceh la, takde privacy. raya akan berlangsung selama tiga hari so lepas tu bole la kira berapa income. seronok gila la raya ketika itu, kami kumpul biji leroi kering (biji sawit) untuk dibakar sepanjang jalan pada malam hari, pelita ayam dan buluh dah ada di laman rumah, aku tak main sangat mercun sebab duit masa tu sangat bernilai untuk dibazirkan, so sekadar jadi penonton je la. selain dari cara tu nak ngabih duit, ada plak yang bisnes tikam, satu keping kertas 5 sen, nasib la... kira kecik-kecik dah diajar berjudi ye... sekarang raya bererti dok kat rumah layan sarkas kat tv, bebudak sekarang malas nak jalan lebih baik dok tunggu kepala simpang, kawasan perumahan pon banyak yang tutup pintu, so tunggu je la open house

4 orang adijauhari:

tinta kasturi berkata...

kenangan muda-muda memang manis sekali ya cemomoi..

Bila dikisahkan begini, teringat imbauan zaman lepas, tersenyum dan tersengih sorang-sorang

terima kasih cemomoi
menyerikan petang ini!

selamat sambut lebaran
minal aidi wal faizin
teruskan aktiviti berseni!

cemomoi berkata...

memang tul kenangan lampau sangat tak ternilai, mau menangis kalu nak dikenang kembali biarpun ketika itu amat perit dilalui betapa ati teringin nak kembali sekadar menjengah daerah lampau. tima kasih atas dokongan

Rusdi Abd Rahman berkata...

Amir,
1. Pertamanya, terima kasih kerana mengunjungi blog kerdil hamba yang berada jauh di hujung tanah semenanjung.
2. Selamat Hari Raya buat kau sekeluarga (biarpun sudah hari raya kelima).
3. Blog kau ini memang agak unik dan sempoi serta ada kelainan, akan hamba ini sering kunjunginya.

cemomoi berkata...

slamat raya juga untuk ko sekuaga, tima kasih atas kunjungan balas, nak braya kat rumah jauh ngat, kat bolg ni pon kira ok gak le. blog ini just luahan ekspresi diri yang sekian lama terbelenggu