Jumaat, 22 Mac 2019

journey to china


cerita gi china bermula kat sini.



kali ni nak detailkan sket perjalanannya. china seekor naga yang baru terjaga dari tido yang panjang. bingkas bangun daripada mimpi yang macam-macam... sama macam negara lain yang terjajah dan penuh dengan peperangan, tapi dengan cepat mereka menjadi berjaya. kejayaan mereka ada kaitan dengan budaya dan falsafah kehidupan.

kalu rajin, baca le buku ann wan seng tentang bisnes orang china. antara yang menarik pepatah mereka ialah, "kalu nak dapat ikan beso... umpan mesti la yang baguihhh!" sebab tu dalam banyak hal contohnya kalu bab makan orang cina pilih yang berkualiti. berbeza dengan kita ni mementingkan kuantiti. hatta dikatakan kalu orang cina meniaga durian, yang dah tak berapa elok diasingkan, longgok 3 10 hengget "jangan bimbang, yang tu nanti orang melayu akan beli"

skali tu aku saja test masuk bengkel motor apek tua, "allo tokey, saya mau cari tayar motor paaaaling baik aaaa, tapi paaaling muraaaah!" takdan tokey nak jawab, kawan dia yang sama sembang kat tepi pintu kedai cepat-cepat menyampuk, "haiyya, manna ada balang mulah tapi baik ma..." dia ketawa mengekek. aku ikut sengeh je.


 tutup flashback kat mesia...


rata-rata bangunan kat kota beijing ni sangat agam. kalu rumah flat tu tak tau la berapa pintu satu baris gamaknya... selain pesat membangun, tu tandanya ramai beno rakyatnya. tak bule buat kecik-kecik mungkin nanti rugi penggunaan tanah.


bagusnya dorang ni, bangunan lama yang ada nilai estetika tetap utuh dijaga apatah lagi yang ada nilai sejarah. dorang ni pulak selalu kaitkan dengan budaya dan seni dalam reka bentuk bangunan atau susun atur hiasan dalaman.


adat budaya berpisah tiada!
 
 
 

Related Posts:

  • DuNiaKu CaCaMerBa 27 jun 2001 tamat zaman bujang aku. tinggalkan dunia glemer kengkawan pompuan. zaman tu setiap kali balik dari asrama ke kampung mesti ada surat sampai... gamaknya cemuih posmen nganto. sebahagian surat tu masih aku simpan seb… Read More
  • IBLIS ITU SANGAT ALIM 👹  👺Assalamualaikum wbk. JIKA engkau bertanya tentang Al-Qur'an kepada iblis, maka iblis akan bisa menerangkan dengan sangat jelas, kerana iblis tau persis kapan ayat itu turun dari langit... Jika engkau ber… Read More
  • DuNiaKu CaCaMerBa 26 selain pen dengan pensel, aku pnah gak melukih gunakan cat dan spray. sorang kawan dari skoloh kuantan mempelawa aku joint venture bisnes lukisan dengan gunakan spray kat skoloh waktu tingkatan 6 bawah. fariz, kalu tak … Read More
  • DuNiaKu CaCaMerBa 24 dulu dah citer masuk tv, kali ni nak citer masuk paper lak. sama macam crita budak penanggah, mula masuk paper pon sebagai budak penanggah. ketika tu aku pengurus projek perasmian pelancaran penggunaan bahasa kebangsaan … Read More
  • patah tak tumbuh hilang tak berganti p.ramlee to guru koi tips supaya tak banyak bercakap time berceramah https://www.youtube.com/watch?v=v4r_qWoujuQ … Read More

0 zmn org suka mengomen:

TeRhAnGaT

get this widget here

nyinggoh borok ngekek

mai la slalu

356,887

Blog Archive

TerHangiTTT

SuaM KukU

tutorial kongsi panduan untuk beginner easy rider

sharing is caring bio sampei garing  utk sapa yg nak join geng kangkang@ketiak nampak