Ahad, 14 November 2010

last: sentimental from china

(ni beberapa pelukis china yang bertaraf profesor)

sblom aku mengakhiri edisi china ni, elok juga kita tinjau lokasi yang membuatkan aku sangat le terujanya... sesuai dengan minat yang ada...

selain lukisan klasik eropah,aku suka juga dengan sentuhan lukisan cina ni. pasal nampak simple, tapi sangat unik. kaligrafi yang disertakan bersama lukisan tu menjadikannya tampak lebih menarik. kelebihan tulisan cina ni, ia ringkas untuk menulis suatu puisi yang panjang.

dek rasa syok sangat, balik je ke sini aku pon bli le peralatan melukih. oooo... dah lama juga aku tak melukih rupanya. kalu ada masa, aku nak study lukisan dorang la plak. yups! terokai seni dorang... ada gak lukisan aku (pnah disiarkan dalam blog ni) yang aku cuba masukkan khat selain puisi mengong aku tu... tiru le tu... heh! saja le le pon

last sekali untuk para bloger (lelaki je) supaya lebih teruja lagi nak g china, ni aku share le sikit wajah ayu untuk dicopy dan simpan dalam dompet (jangan letak bawah bantal yea...)

pssst: hooo... dah nak balik baru aku tringat aku ada rumah rupanya kat sini!

18 orang adijauhari:

maCy berkata...

simpan dalam purse. hehe

akuanakpahang (AAP) berkata...

Salam sahabat.
Kawan kenan nengok amoi cine te.. kawan kelepek dah isi dalam dompet kawan :)

azieazah berkata...

Amboiii.. gitulah ler gaya orang jantan kalu berjalan jaoh skit... Mudah jer lupa ada rumah sendiri...hahahaha

Haaa... bolehlah belajar melukis dengan Yusof Gajah, lepas ni.

Lana~Bulu berkata...

Kenapa cemomoi..tak leh letak bawah bantaike..heee
anyway..teman memang fail..dalam seni lukis nih..

Abd Razak berkata...

Assalamualaikum...

Suka mata sepet erk...ermm kita pun datang dari rumpun yang sama..

Cikgu Jang .. berkata...

oooo..tergoda koi....hehhee

ckLah@xiiinam berkata...

Wo Ai Ni...


:D

Fello Ariza berkata...

alaahh..

lpe nk soh cemomoi krim salam ngan awek2 kt ctu..

hehe

Mohamad berkata...

Jauh perjalanan banyak pengalaman.. cantik pemandangan di sana.. wanitanya pun cantik2.. agaknya yang tak cantik itu lah yang datang ke Malaysia secara haram...

nur berkata...

suka lukisan tapi tak reti melukis.. camno?
ALL IN ONE
ALL IN CONTEST

sahromnasrudin berkata...

mereka sebuah bangsa yang hebat...

mahira oya berkata...

lukisan menariks..rumah sndiri leh lupa ke..haha

ikan emas berkata...

tuntutlah ilmu sampai ke negeri china..

ingat tadi puteri hang li po..

Werdah berkata...

Salam cemomoi.

Hati-hati yang last tu.. tak elok tu copy n simpan lak dalam dompet.. hehehe

Nur -al- Ain berkata...

cun2 awekss china..hheeheh

cemomoi berkata...

assalamualaikum

macy: tempet stended simpan gambo awek

akuanakpahang: heee jangan sampei oghang ghumoh bukok cari duit jumpa gambo amoi...

kak azieazah: nak wat camana fitrah lelaki sokmo gitu (pada syurga di wajahmu... kata nash)

usop gajah nak jadik sifu ke?

abg lanabulu: bahaya kang ngingau amoi tu kang pecah plak rahsia

abd razak: patut la ada spesen tu... besanya genetik kaum ni ramai yang cerdik dan kreatif

cekgu jang: jangan sengih sensorang tangok gambo amoi ter

cklah: wa pon aini maaa (mlayu blajo cakap cina)

fello ariza: seblom aku rekemen untuk ko, aku pon kena rekemen untuk aku dulu

en. mohamad: gamaknya la kot, sebab koi tak masuk lagi 'kelabul malami'

nur: jom cari sifu

sahrom: eelok kita blajar dan contohi semangat dorang

mahira: heee bila di perantauan sema camtu, sebab tu 'pati' kat sini pon tak reti balik

ikan emas: ni dah kira cari amoi sampai ke negeri china ni

puteri hang li poh sepet sikit lagi, yang ni dah kacuk sikit

kak werdah: huuu dorang ni pantang cadang menda gitu... manjang nak ikut...

teringat, nabi suka ummatnya yang ramaiiiii (gurau je)


ain: ain cun gak kot!

ummu berkata...

salam bro cemomoi
lukisan pun salah satu jenis kebijaksanaan manusia,kan?

cemomoi berkata...

ummu: setuju tu... lukisan tu satu anugerah Ilahi yang sangat unik