Rabu, 21 Julai 2010

orang tua pesan: jangan suka sangat

gedik!

rumah aku dok kat hujung tanjung... tempat yang aman tapi jadik tumpuan bebudak belajar bawak motor pulak dahhhh...

bila balik keja, ada lagi keja. kekadang aktiviti keja kat rumah sambung sampai ke lewat malam, buat keja kat anjung rumah. yang aku tak tahan, bebudak kita ni tak abih lagi merayau dengan motor sampai tengah malam... nak marah kat mak bapak kang, aku pon ada anak. anak-anak aku sok tah camana... cuma yang teruk sangat, kekadang yang pompuan pon sama. bawak motor, getik bebeno pulak aku tengoknya. pnah juga aku tengok dorang main tukar driver sambil motor tu berjalan... terjerit-jerit le dua gadis sunti tu keseronokkan... pompuan yang buat keja gitu! oh yea, emansipasi. lelaki bule buat, pompuan apa kurangnya. apo la nak jadik orang kito ni



jaga anak-anak kita, jaga keluarga kita. nak jaga anak jiran tetangga, suasana dah tak cam di kampung dulu-dulu. silap tegur kang saman-menyaman la pulak...

15 orang adijauhari:

al-lavendari berkata...

tegur salah tak tegur salah .. jadi semua sereba salah !

LanaBulu berkata...

Laa ni..
masalah moral dah terlalu gawat..
takut rasanya..
semoga semuanya beransur baik...

syaf berkata...

taw x pew...macam pangai

sahromnasrudin berkata...

salam.."aku tengok dorang main tukar driver sambil motor tu berjalan..." sib bek diorng main tukar driver je..klu diorang main lain..lg lahabau dibuatnya huhuhuhuh

akuanakpahang berkata...

Apapun kawan serum ngat nengok video aok tu abis gadis gedik sorang....

Moralnya sesamalah kiat menjaga anak2 kita...kawan pun tak reti nok cakap budak jaman skg nei mmg susah.

Aanas berkata...

tulah kan.. nak ditegur sat lagi, takut melenting.. tak ditegur sat lagi, takut membingit kan telinga... kasi jer pandangann tajam yang macam nak telan orang ... sambil tu berdoalah minta Allah jauhkan anak2 dari berakhalak begitu..

Abd Razak berkata...

Salam...

Didikan agama dah semakin berkurangan, dan semakin payah nak jaga anak-anak muda sebab takder ilmu yang menjaga mereka..

Mazru Majid berkata...

salam...

huhu koi dapt bygkan gone budok te menjerit sambil tuko2 drebor te..hehehe

aih sakit gek mate weh..mau kena jerkah,tp betul la aok kabo te..

oang tue deme tah segone,buat pe kite nak beriye yek....

**baler langgor dek ketapi...betui ke te weh?>??

piewahid berkata...

koi ngaku betui, koi mmg tak berani negurnya. kalau sekampung, xdaya nengok muncung org pjg tiap kali selisih dgn kita sampai ke tua....

endiem berkata...

bimbang jangkit ke orang tua pulak..

shameel Iskandar berkata...

dunia akhir zaman.lagi hebat ayah dgn anak boleh berkongsi rokok dgn selamba depan pintu pagar sekolah.cikgux boleh nak buat apa2 sbb si ayah yg banggang tu dh warning awal2, tugas cikg uhnaya dlm kaw sekolah.

Jejaka Desa berkata...

Nok luoh mati mok,nok telan mati bapok.Dah ke gone,kemam je la...

NICK IRFAN berkata...

sama la mcm saya jgk? bdk2 xde la buat bising moto tp dorg hisap gam! adoi...

Werdah berkata...

Salam cemomoi

lain dulu lain sekarang..

sekarang ni mula2 naik basikal lama-lama jangkit ke motor pula..

ngeri pula tengok dilanggar keretapi tu..

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

eh! dah masuk kali ketiga saya jawab semua komen rupanya semuanya hilang cenggitu je ... takpe le, kita mampu merancang Alah yang tentukan...

yang penting jaga family kita kalu semua orang jaga family insyaallah secara keseluruhan masyrakat akan bertambah baik "kalau seluruh ahlal qura (penduduk dunia) beriman dan bertakwa nescaya Kami bukakan pintu rahmat dan berkat dari langit dan bumi..." maksud firman Allah

pilihan

Melayu Hebat: kita genius la

siri tajuk tu pon dah menjadikkan sesetengah orang melayu rasa jelek - malu nak ngaku apatah lagi nak bangga dengan kemelayuannya. takpe, tu...

rodong