Isnin, 29 November 2010

jauh berjalan makin panjang muncung!

'jalang-jalang cari pengalamang' - kata orang ganu

seblom cuti skuloh berakhir, sempat gak bawak bebudak jenjalan ke melaka. melepak di menara taming sari, rasa sikit keadaan yang tak mesra alam. kat luo ada kaunter jualan tiket. nampak mahal gila. terbantut hasrat nak bawak bebudak naik. dah mati akal, kami masuk dalam kompleks di sebelahnya. ada plak orang berniaga foto digital berlatarbelakang bandar raya melaka. ramai gak pelanggan kompius camana nak join amik gambo. sebab, sebelah gerai dia, ada kaunter 'tiket'. ingatkan nak amik gambo kena bayo kat situ... rupanya itu tiket nak naik menara taming sari. aku plak tertanya-tanya kaunter kat luo tadi buat apa? sebab ramai gak yang muka berubah (cam aku jugak) bila tengok harga yang mahal tanpa ketahui rupanya ada offer ticket kat dalam ni. so ramai la yang kat luo tadi blah gitu aje. harga untuk warganegara la kot sebab dia mintak ic, jauh berbeza dari yang tertera kat luo tadi (yang syoknya, bukan sekadar dapat separuh harga, dia silent je untuk tiket anak-anak aku. hee barangkali rezeki anak berderet kot...)

time nak naik pon, keadaan tak mesra alam ni masih wujud. ada pelanggan yang baru beli tiket jalan penuh gemalai je sebab dok ingat 'train' dah penuh ke, atau penumpang baru nak turun ke... kitorang yang dok standby dalam menara tu tengok je la sambil tunggu bila nak penuh ni. takde pulak petugas yang nak memanggil dan menjemput dorang naik. jadik, masa terbuang le sikit sedangkan banyak lagik tempat nak g nih... cewahh!

tak puas ati pasal digital photo tadi, lepas turun dari menara tu, g tanya sekali lagi. kebetulan ada sorang pelanggan yang tengah mengadap skrin komputer diminta pilih gambo dia. tercangak-cangak la dia mencarinya. blur je muka... bila orang tu tanya skali lagi mana gambonya, dia jawab, "mano ado, gamba pun tak pukul lagik" - orang klate le kot - huuu... rupanya dia pon kompius, ingatkan dok depan komputer tu nanti orang tu snap la gambar dia... sudahnya dia bla sambil 'ngepek'(membebel). tu le antara kekompiusan yang berlaku kat gerai tu... maklumat tak disampaikan dengan jelas.

psst: heh! camana la orang nak datang kat negara kita kalu kita tak begitu appreciate dengan pengunjung

21 orang adijauhari:

ckLah@xiiinam berkata...

Petugas itu tak seronok dengan kerjayanya, mungkin. Kesiankan kalau begitu....kerja dia bukan passion dia.

NICK IRFAN berkata...

bdk2 dalam gmbr ni semuanya anak2 en cemomoi ke???

Fello Ariza berkata...

wahh..

bwk family g jalan2..

best tuh..

da lme x bwk family g jln2 sme gak..

:P

intanrh berkata...

salam rodong, koi dah gi menara taming sari te. beli tiket kat kaunter dlm, bukan luo. mmg kena tnjuk ic utk dptkan harga runtuh hehe. tp time koi gi aritu, sumenya berjalan dgn lancar..

agknya time aok gi te, krew2 dia tak mkn lg gamoknya hehe..

iman berkata...

wah..makan angin..tak penah naik pun taming sari tu..tapi bunyik die cam seram je..

anyss berkata...

Salam,
Waaaaaa berapa harga tiket tu? 2 minggu lagi saya akan berkampung di Melaka 3-4 hari...kalau x ada xtvt sampingan akan bosan.

-----> best la jejalan reramai ;)

Abd Razak berkata...

Salam...

Wah...semua pakat bercuti sekarang nih..:) Selamat bercuti enjoy your holidays..

Cik SHiNJU berkata...

Salam...

Koi gi ujg thn 2008 dulu,
tiket seploh hengget jer,tunjuk ic la..koi naik malam,lawo ngat view dari atas ter..

Lana~Bulu berkata...

kelemahan dalam melayan pelanggan amat ketara sekali pada anak watan dalam perniagaan apa pun sekiranya nak dibandingkan dgn cayanunalif..betoi ke?

maCy berkata...

nak kerja ke x tu~

wahh seronoknya, berbaris anak cemomoi comel2..

alhamdulillah dah merasa naik taming sari. tapi walaupun belajar di melaka tak habis pusing lagi. huhu

oya berkata...

betul..we have to respect them..1 of criteria paling penting

Zezebel berkata...

["o] Ramainya anak cemomoi... ["o]
Ni mesti meriah kan jalan-jalan dengan anak. tahun ni mungkin saya pun nak pergi Melaka.

zulkbo berkata...

salam...
beh la aok yak..?
selamat bercuti...
ramai askar..?

akuanakpahang (AAP) berkata...

Jauh berjalan luas pandangan lama hidup byk pengalaman. Slmat bercuti2 Malaysia :)

Ati Masrif berkata...

salam kita baru plan nx week nak gi melaka
tak best ke ...dah book 3dy 1 nt di hotel ...kalau tak best cancel 1dy..hehe

sahromnasrudin berkata...

salam..tak sanggup nak cari parking area taming sari tue huhuhuh

Jejaka Desa berkata...

Cuti2 Malaysia weh...

Kakzakie berkata...

Salam...

Amboi bujang-bujang comel tu membuat kakak terpesona. Mesti tak kenal penat mereka ni. Yang penting asal dapat je. Ayah sedia saja fulusnya walau tension berdepan mereka yg tak mesra alam tu.....

deena farhana berkata...

seronok jln ye....

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

ckLah: penat kot...

nick irfan: yaps, betui!

fellow ariza: time cuti je je la masa untuk dorang jalan pon...

kak intan: betui le kot, sebabnya sampei kul 11.00 pagi kat situ

iman: idok le seram beno, cuma gayat sikit jeee

anss: dopleh hengget untuk dewasa kalu kat luo tulih 38, mau tak berubah muka kalu ramei-ramei gitu

abd razak: nak bawak ke sabah sarawak lum ada budjet.. kena tunggu tahun-tahun mendatang... fuuuh! bonus!

cik shinju: ramai orang ke tak malam? time cuti ni jenuh cari parking

abang lanabulu: tul tu, dorang mementingkan pelanggan sebab pelanggan le yang memajukan bisnes dorang... kita pulak kurang hormat kat pelanggan seolah-olah kuasa membeli tu ada pada kita, berasa hebat ngat. bila kena boikot tu yang melingkup

macy: err, takan tunggu berderet baru nak g kot...

oya: kita kena blajo hal bisnes dari orang lain supaya kita bole maju

zezebel: yaps, kekadang orang tengok macam la pelik sangat

datang le, selain melaka, pantai timur syok untuk bershopping

zulkbo: alhamdulillah, orang tua-tua kabo dah ada orang nak harap usung keranda

akuanakpahang: heee tu la yang sepatutnnya bukan asik nak komen orang aje yerk

ati: ekceli melaka tempat yang bagus untuk melawat sebab tak perlu berjalan jauh nak ke lokasi lain. berbanding negeri lain yang luas. cuma mungkin ari tu cuaca tak brapa molek tu yang hangin pon tak menentu

sahrom: melaka sesssak gila...

jejakadesa: cuti pon kena 1malaysia juga yerk

kakzakie: macam terlepas kandang la jawabnya... kita pulak terlepas poket... kontang!

Cik SHiNJU berkata...

Malam pun ramai org..mase tu cuti skolog gek,tp dorg bg keutamaan ke bdk2 rombongan skoloh..separuh bdk skoloh pastu selebihnye org dewasa...kami parking kat bandar hilir..RM2 jer utk sari suntuk..nak gi mane2 tu jalan kaki jelah..pastu naik bus dabel deker p jonker walk..