Jumaat, 7 Mei 2010

sibuk ke menyibuk?

teruk la weh...

berita sangat ter'lewat'
hari ni (semalam) on call la pulak... tengah cuti, opis tipon kalo takde menda tu datang la ke opis ada hal nak bincang... hoh, rasa cam orang terlebih penting. kata member pejabat, aku ni cam doktor la pulak, standby on call.

on call dan on the way nak ke opis, ada eksiden depan tesco kajang... tempat ni biasa ngat eksiden... agaknya kata orang, selekoh peberet kalo nak eksiden.

biasanya aku jarang nak berenti kalo ada eksiden. takut mabuk tengok orang luka apatah lagi berdarah. kang seminggu dok terkenang... lagi pon, kalu takat gie menyemak menambahkan kesesakan lalu-lintas pon nak buat apakan? nanti drebar lain dok menyumpah seranah orang yang suka menyibuk dan takat 'tolong tengok' aje... kali ni berenti le kerana sokmo ada kamera dalam poket. amik gambar pon dari jauh je. malas nak gi dekat. eksiden ni berlaku lebih kurang pulkul 11 pagi tadi (semalam).

disebabkan kabel usb tertinggal.. balik rumah baru nak upload. (semalaman menggode komputer, line tak elok, last pagi-pagi buta, hari ni baru dapat) jadi berita ni pon dah tersangat basi sebab barangkali dah kluo kat tv (dan suratkhabar pagi ini kot). apa pon yang penting untuk dikongsikan ialah 'memandulah dengan waspada' supaya kita lebih cakna dengan sekeliling. jangan' memandu dengan berhai-hati' sebab nanti kita jalan pon terkedek-kedek.. cukup patploh orang menyumpah kat belakang kita, takut makbul doa dorang tertonggeng pulak kita atas jalan raya.

na'uzubillah.

7 orang adijauhari:

melatidaisy berkata...

baru saye tau ada beza antara "waspada" n "brhari-hati" :)

ikan emas berkata...

boleh jadi repoter ni...

hati-hati di jalan raya

Acik berkata...

Salam..
Sentiasa ingat Allah agar tak leka, tambah2 lagi yg dok dengar lagu kuat2...tukar je dgn zikir pd Allah.

shameel berkata...

Adakalanya kita cukup berhati2 tapi pemandu lain pulak yang cuai.

Macam perjudian rasanya( maaf kalau istilah tak sesuai) bila drive ni. Ye lah dah amat berhemah dah tapi kena langgar jugak. Pernah di sungai siput perak, kereta saya dilanggar tika lampu isyarat berwarna merah. Bila saya soal org yg langgar saya , dgn selamba dia jawab, maaf encik kalau hujan saya tak boleh bezakan merah dan hijau.

qaseh mas berkata...

salam bro
betul tu, waspada dan berhati2 tu rasanya ada beza. kalau erkedek2 kat jalan raya pun nyusahkan orang lain juga.

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

melatidaisy: sekadar pendapat.. sebab bila tengok orang yang terlalu berhati-hati ni biasanya buat kerja lambat bebeno

ikan emas: heh.. peluang tak datang selalu..
tima kasih atas ingatan

acik: jangan lupa juga baca doa naik kenderaan

shameel: memang pon.. paling sedih kita nak selamatkan orang yang dorang yang tak berhemah ni sudahnya kita pulok eksiden dengan orang lain... paneh ati tengok member takat sengih je

qaseh mas: moga selamat sokmo ketika memandu

cemomoi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

pilihan

Melayu Hebat: kita genius la

siri tajuk tu pon dah menjadikkan sesetengah orang melayu rasa jelek - malu nak ngaku apatah lagi nak bangga dengan kemelayuannya. takpe, tu...

rodong