Selasa, 28 September 2010

dah jatuh

masih dalam mood raya...

hari ni kena layan segala vip dan vvip yang datang beraya. dua tiga menjak ni dok cuba upload video tak bule la pulak. apsal hek... fedap tul dibuatnya.

...

besa tengok motor cenggini. bagi orang yang sokmo g keja naik motor, ni perkara biasa le ye dak. tanggapan pertama, motor pancit atau rantai putus tengah jalan atau motor rosak.

takkkk...

sebenonya motor ni, mangsa eksiden kecil time mencilok di tengah kekalutan lalu lintas. eksiden cenggini tak kenal mangsa. bukan mat rempit je, yang veteran dan otai pon bule kena. sian, kengkadang laki bini tergolek dot atas jalan.

baru ni beraya rumah member orang rumah, husben member tu baru jatuh motor. dia tak tau menda yang berlaku. tetiba je dah ada kat spital. takde kesan dirempuh orang atau dia langgar orang. mungkin tertido atau pitam kot. ntah la. cuma nak cerita, kalu terkena kes eksiden cenggini, cepat-cepat le waris mangsa tu mintak tolong kengkawan amik motor tu.

kalu dak jadik le cenggini. seminggu eksiden, motor ok lagi. minggu kedua, tayar belakang hilang. lagik seminggu kendian, tayar depan plak. hari ni aku tengok cover depan yang dah separuh rebeh, kesan daripada eksiden tu pun dah diangkut dek mamat mana tah. tak lama lagi, motor ni tinggal rangka je... caya le

dah jatuh ditimpa tangga
dah jatuh motor hilang pula

19 orang adijauhari:

Nur -al- Ain berkata...

fuhhh. bahaya gak la kan.. patut la mak ain tak nka bagi moto.. takut takuttt

zulkbo berkata...

salam..
aduhhh..
beringatla mana
yang bawak moto tu
ditempuh jatuh
menempuh pun jatuh..

Jejaka Desa berkata...

Pantang lepe.Seme nok nyapu.

Abd Razak berkata...

Salam...

Pernah juga heret motor di malam hari kerana tayar pancit. Sesekali terkena macam tu berfikir lak, kalau yang hanya punya motor pasti sering mengalami perkara ni..

Abu Aiman berkata...

naik moto ni, kita betul ke kita salah ke, kita jugak ler yang teruk.. kena hati2..

endiem berkata...

dah lama orang perati motor tu...ingat tuan dia dah tak ndak..

Werdah berkata...

Salam Cemomoi.

Teringat awal perkahwinan, benda-benda seperti ini kerap berlaku, pagi-pagi turun flat orang dah kebas seat vespa, kdg2 sayap, selalu juga jatuh luka lutut n siku... yang pasti juga selalu kena simbah air hujan oleh kereta yang laju...

Bila dah lama kawin, ada kereta ada juga pengalaman moto langgar dan dia jatuh longkang, ada juga bila kita berhenti depan lampu isyarat dia langgar belakang kereta kena ganti bumper.,, lumrah kehidupan.. kdg2 manis kenangan kdg2 pahit.. sabar juga jadi penghibur..

manna_salwa berkata...

uhuk~ sy x reti bwk moto..
sadis jgk an..
dah jatuh motor ilang pulak..
sabo je la kan..

~

Aanas berkata...

salam tuan cemomoi,
pernah ada experience hb kena tolak moto kat hiway sebab tayar pancit, saya cuma tolong jalan sesama sambil bagi kata2 perangsang boleh ler.. bukan boleh tolong tolak pun, berat weyy.. jauh gak ler nak sampai kedai motor.. memang penat tapi menyeronokkan sebab dapat rasa apa yang orang lain rasa, insaf jap.. berhujan atas motor pun selalu, seronot bangat, tapi sakit gak lah kalau ujan yang rasa macam batu2 kecik kena kat muka.. sambil lalu kat jalan jem dek sebab ujan tu, siap boleh padankan muka driver2 keta sebab terpaksa bersesak atas jalan.. tak sedo driver keta pun dok memadankan kita orang sebab basah kena ujan., hihi..

relevan berkata...

Memang betul..bila berlaku macam ni..motor kena amik cepat cepat..kalau tidak tinggal kesan minyak saja..

akuanakpahang berkata...

Moralnya zaman sekarang apa aje yang boleh jadi kegunaan dan kesenangan atau boleh jadi duit jgn dibiarkan abis kena sapu.

* Gi masjid pon x leh selipor lawo huhuhu....

Fello Ariza berkata...

huishh.. da xde rupe motosikal ag da..

Cikgu Jang .. berkata...

beringat sebelum kena...

melatidaisy berkata...

salam..

dtg menjenguk..hehe

sy baru je eksiden semalam..first time eksiden..alhamdulillah tak teruk..lebam je.. syukur :)

Zezebel berkata...

Kalau emak saya nampak saya naik motor pergi keja, tak tau la apa dia akan cakap. Hehehehehe....

NICK IRFAN berkata...

mmg xleh jangka perkara yg akan terjadi...

sahromnasrudin berkata...

salam..suke g kjer naik motor..senang nak masuk kampong hehehehe

n@jwamz berkata...

Ya Allah...bahaya nya...
moto tu nampak teruk sgt...
mmg kalau naik moto kene sntiasa lah beringat...x leh nak maen cilok je..kan..?
eish keje sape laa..sempat lagik nk mencuri..mcm2 perangai org..waduhh

cemomoi berkata...

assalamualaikum:

ain: wuuu kalu awek baek je jangan bawak motor, nanti ramai yang berbaris kat belakang

zulkbo: gitu le gayanya adat bermotor, cam timun kabo dek orang

jejaka desa: deme ni janji bule jadik duit, sapa punya tak peduli

abd razak: heee... asam garam besa bagi orang yang bawak motor

abu aiman: tul le tu, sama cam zulkbo kabo... tima kasih atas ingatan tu

endiem: gone gayanya, tuan motor dok dalam spital

kak werdah: macam-macam ragam idop ni, masa ada motor je penuh sarat usung anak-pinak time balik kampung yea... alhamdulillah dah diberikan lebih rezeki dapat le berkereta dorang tak le rasa susah yang kita lalui dulu

manna_salwa: risiko motor gitu le tapi kelebihannya kurang le stress jammed nak g keja

aanas: heh, time tolak tu terasa 'ber' juga tapi buat dono je...

cuma kalangan mat-mat moto ni baiknya kalu motor rosak ada yang baik ati nak tunda cuma kalu bawak bini tu dorang jarang la nak tolong tunda, kan. takan offer bini orang tu naik skali lepas tu tunda motor hb dia. kalu naik skali motor rosak tu kang berat pulak nak tunda...

relevan: baik la pesan le kat sesapa tolong amik kang dua kali bala pulak yang dapat

akuanakpahang: sekarang ni takde menda yang tak jadi duit.. cuma kena ingat hak orang jangan bedal le

fellow ariza: koi tiap ari tengok perkembangan motor tu

cekgu jang: kekadang dalam dok beringat tu kena jua, ace gone dah takdir

zezebel: haaa, ingat pesan mak... kot tak senang duduk dia nanti

nick irfan: tu le takdir walaupon kekadang seupaya kita dok ngelaknya

sahrom: tul tu, senang nak meronda (bukan mengular heh...)

n@jwamz: kelebihan motor ialah bule lalu tempat sempit, tu yang kena mencilok... kalu ikut sebaris dengan kereta maunya lagi teruk jammed