Jumaat, 5 April 2019

DALAM kitab Ihya Ulumuddin, Imam Ghazali menyebutkan: 

“Allah pernah memberi ilham kepada para siddiq: “Sesungguhnya ada hamba-hamba-Ku yang mencintai-Ku dan selalu merindukan-Ku dan Aku pun demikian. Mereka suka mengingati-Ku dan memandang-Ku dan Akupun demikian. Jika engkau menempuh jalan mereka, maka Aku mencintaimu. Sebaliknya, jika engkau berpaling dari jalan mereka, maka Aku murka kepadamu.”
Seorang siddiq bertanya: “Ya Allah, apa tanda-tanda mereka?” 

Allah berfirman:
“Di siang hari mereka selalu menaungi diri mereka, seperti seorang pengembala yang menaungi kambingnya dengan penuh kasih sayang, mereka merindukan terbenamnya matahari, seperti burung merindukan sarangnya.

Jika malam hari telah tiba tempat tidur telah diisi oleh orang-orang yang tidur dan setiap kekasih telah bercinta dengan kekasihnya, maka mereka berdiri tegak dalam solatnya.
Mereka merendahkan dahi-dahi mereka ketika bersujud, mereka bermunajat, menjerit, menangis, mengadu dan memohon kepada-Ku. Mereka berdiri, duduk, ruku’, sujud untuk-Ku. Mereka rindu dengan kasih sayang-Ku. Mereka Aku beri tiga kurniaan:

Pertama, mereka Aku beri cahaya-Ku di dalam hati mereka, sehingga mereka dapat menyampaikan ajaran-Ku kepada manusia.
Kedua, andaikata langit dan bumi dan seluruh isinya ditimbang dengan mereka, maka mereka lebih unggul daripada kedua-duanya.
Ketiga, Aku hadapkan wajah-Ku kepada mereka. Kiranya engkau akan tahu, apa yang akan Aku berikan kepada mereka?”
  
--- Dikutip daripada kitab Ihya Ulumuddin, karya Imam Al-Ghazali.

Related Posts:

  • camne nak binasakan dosa “Hendaklah kalian banyak mengucapkan, "Laa ilaaha illallah" dan beristighfar, sebab iblis berkata: ‘Aku membinasakan manusia dengan merayunya untuk berbuat dosa, namun mereka membinasakanku dengan kalimat: "Laa ilaaha ill… Read More
  • untuk rakyat Read More
  • ubati dosa Rasulullah SAW bersabda: “Mahukah aku tunjukkan kepada kalian mengenai penyakit kalian dan ubatnya untuk kalian?” bahawasanya penyakit kalian adalah berbuat dosa sedangkan ubatnya adalah beristighfar.” - (HR. ad-Daila… Read More
  • ubat ati keras Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah kalian banyak bicara selain berzikir kepada Allah, kerana sesungguhnya banyak berbicara selain berzikir dapat menyebabkan hati keras, padahal manusia yang jauh daripada nikmat Allah adal… Read More
  • powernya istighfar “Barang siapa selalu membaca istighfar, maka Allah akan menjadikan untuk dirinya jalan keluar daripada semua kesulitan, menjadikan kegembiraan dari semua kesusahan, dan akan memberi rezeki kepadanya dari jalan yang tak didu… Read More

0 zmn org suka mengomen:

TeRhAnGaT

get this widget here

nyinggoh borok ngekek

mai la slalu

356,986

Blog Archive

TerHangiTTT

SuaM KukU

tutorial kongsi panduan untuk beginner easy rider

sharing is caring bio sampei garing  utk sapa yg nak join geng kangkang@ketiak nampak